Jestliže chceme změnit životní styl, začít o sebe více dbát nebo hubnout, měli bychom začít nejprve u toho základního - u jídla. Základem každého dne i jídelníčku je snídaně. Ať už s tím souhlasíte nebo ne, je to tak. Mnoho z nás si dá tu práci a ráno si kvůli snídani přivstane. Je však naše snídaně zdravá, tělu prospěšná a hodnotná? Právě nyní na přelomu zimy a jara bychom si měli uvědomit, co svému tělu dáváme!
V České republice je všeobecně rozšířeno, že ke snídani stačí nějaký ten krajíc chleba, nebo občas rohlík, namazaný máslem se sýrem nebo marmeládou. Po výplatách se chleba navíc obloží salámem nebo se koupí koblížky. Nakonec se snídaně spláchne čajem. V mnohých domácnostech se ke snídani preferují vajíčka nebo párky. Taky znám lidi, kteří se snaží žít zdravě, ale ke snídani si nasypou do tučného jogurtu sladké ochucené müsli. Kuřákům stačí ke snídaní cigárko a hrnek silné kávy, kterou osladí čtyřmi kostkami cukru. Také jsou lidé, kteří prostě ráno nesnídají. Buď nemají čas nebo pro ně snídaně není důležitá. Tohle všechno je ale chyba.
Snídaně je pro naše tělo, zdravé zažívání a trávení důležitá. Měli bychom si uvědomit, že snídaně je pro organismus první jídlo po nejdelším nedobrovolné přestávce. A také jídlo určené pro celou první půlku dne. Navíc by většina pracujících měla být nejaktivnější v dopoledních hodinách. Naše tělo je tedy připraveno přijmout a ihned zpracovat velké množství energie. Oproti tomu si tělo energii přijatou v druhé půlce dne a hlavně večer ukládá do zásob na horší časy. Během spánku tělo žádnou energii nevyžaduje, takže se všechna nadbytečná energie ukládá.